Miras Hukuku
Miras hukuku, insanların ölümlerinden sonra malları üzerinde yapmak istedikleri ölüme bağlı tasarrufları ve ölümleri halinde, gaipliğine karar verilmesinden sonra veya ölüm karinesinin varlığı halinde mirasa konu mallarının (tereke) yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında ne şekilde paylaştırılacağını, borçlarının nasıl ve hangi sırayla ödeneceğini inceleyen bir özel hukuk dalıdır.
Miras bırakan kişi ölmüş olduktan sonra sahip olduğu malvarlığı otomatik şekilde mirasçılarına devreder. Kişinin borçları da bu devrin içerisinde bulunur ve mirasçılar bunlardan kişisel olarak sorumlu hale gelir. Ancak miras bırakan öldükten sonra mirasçıların 3 ay boyunca reddi miras yapma hakları da korunmuştur.
Miras hukuku hükümleri içerisinde atanmış mirasçılardan da bahsediliyor. Bu kişiler de bırakılan malvarlığı kadar hakkı, gerçek kişinin ölümü ya da gaipliğinden sonra kazanabiliyorlar. Bunun dışındaki yasal mirasçıların ise sahip olduğu hakların oranları kanun içerisinde açık şekilde ifade ediliyor. Eğer birden fazla mirasçı söz konusuysa, miras ortaklığı durumu ortaya çıkıyor.
Miras hukuku hükümleri Medeni Kanun içerisinde düzenlenmiştir. Mirasçıların malvarlığı ve borçlardan sorumlu oldukları süre ölümden itibaren başlar. Yerine getirilmesi gereken borçlarda sorumluluk, borcun muaccel olduğu tarihten sonra 5 yıl sürer.